sunnuntaina, marraskuuta 30, 2008

Visionäärisuutta

Puolueessamme on herätty EU-vaaleihin liian myöhään. Tilannetta ei helpota yhtään nykyisten euroedustajien poisjäänti. Eurooppaan kaivattaisiin nyt nuoria visionäärejä, joilla on tietoa ja ymmärrystä, ja niitä, jotka ovat kansainvälisiä. Brysselissä harjoittelussa EU-parlamentissa, milloin myös euroedustaja Lasse Lehtinen sanoi minulle ja muille: "Nuoret, ottakaa se valta". Siksi seison tässä.

Ensi vuonna Euroopalle riittää haasteita. EU:n ilmastopaketti olisi tärkeää saada kokoon ennen EU-vaaleja. Lisäksi kapitalismin kriisi on herättänyt uudelleen kiinnostuksen Euroopan unionia ja euroa kohtaan. 27 maata on vahvempi kuin yksi maa. Karl Marx peräänkuulutti 160 vuotta sitten kapitalismin kaksinapaisuutta ja sitä, kuinka pääoma valuu harvojen käsiin. Eriarvoistuvassa yhteiskunnassa SDP:n on saatava anti-kapitalistinen leimansa takaisin ja pohdittava syvällisemmin ihmisten onnellisuutta.

Euroopan unionin kaikissa elimissä on oikeiston enemmistö ja ensi vuoden EU-vaaleissa meidän tehtävänä onkin alleviivata sosiaalisen Euroopan merkitys. Euroopan parlamenttivaalit ovat kansainväliset vaalit ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue on kansainvälinen puolue jo pelkän nimensä perusteella. Meitä on syytetty "unelmahötöstä", mutta Suomi on rakennettu itsenäisyyden unelmalle, toinen kotimaani Saksa jälleenyhdistymisen unelmalle ja koko Eurooppa rauhan unelmalle. Älkäämme siis pelätkö utopistiselta tuntuvia ajatuksia ja tasoittakaamme tietä ensi vuonna ihmisille, jotta he todella olisivat onnellisia, vapaita ja hyvinvoivia. Eespäin siis!


Tiivistelmä eurovaaliehdokkuuspuheestani SDP:n Lapin piirin syyskokouksessa 30.11.2008 Posiolla.

Ei kommentteja: