lauantaina, helmikuuta 07, 2009

Punavihreä liittouma EU-vaaleissa sotisi sosiaalidemokraattista EU-politiikan vastaan

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ehdotus punavihreästä liittoumasta yhdessä vasemmistoliiton kanssa on ristiriidassa sosiaalidemokraattisen europuolueen PES:sin politiikan kanssa. Liittouma on käytännössä mahdoton, sillä jo niin perustavan laatuisessa kysymyksessä kuin Lissabonin sopimuksen ratifioimisessa, SDP:n ja vasemmistoliiton europuolueet ovat täysin eri mieltä.

Vasemmistoryhmä on Euroopan parlamentissa keskittynyt ajamaan kansallisia etuja yhteisen hyvän edelle. Näin saman ryhmän euroedustajat iloitsiva Irlannin kansanäänestyksen tuloksesta viime keväänä, yhdessä äärikonservatiivien ja euroskeptikkojen kanssa. Irlannin epäonnistunut kansanäänestys oli tappio kansanvallalle ja voitto virkamiesvallalle EU:ssa.

Sosiaalidemokraatit ovat Euroopan unionissa tekevät politiikkaa, mikä tukee Euroopan integraatiota ja vahvistaa sosiaalista Eurooppaa. Vasemmisto on muodostanut pitkälti päinvastaisen kannan. Heikentynyt taloustilanne ja oikeiston haluttomuus tehdä vihreitä päätöksiä ajavat vasemmistoa ja sosiaalidemokraatteja lähemmäksi toisiaan, joten tässä mielessä Urpilaisen avaus oli oikea. Myös asiakysymyksissä, kuten esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa, yhteisiä kantoja on löytynyt. Yhteisistä liittoumista ei sen sijaan kannata keskustella ennen kuin puolueet ovat löytäneet yhteisen kannan Euroopan Unionin arvoista ja tulevaisuudesta.

Kirjoitus julkaistu Uutispäivä Demarissa 4.2.2009

Ei kommentteja: