lauantaina, marraskuuta 08, 2008

Sosialidemokraattisesti koditon Lappi

Helsingistä 12 tunnin yömatkana ylöspäin löytyy Rovaniemi, Lapin pääkaupunki. Poliittisella Suomen kartalla kaupunki sijaitsee keskellä kepulandiaa, tummanvihreää Suomea. Rovaniemi on Lapin kolmanneksi sosialidemokraattisin kaupunki. Uudessa valtuustossa istuu 13 sosialidemokraattia. Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella istuu yksi demari. Savukoskella ja Pelkosenniemellä ei ehdolla ollut yhtään sosialidemokraattia. Kuitenkin vastaavasti samalla leveyspiirillä Ruotsissa löytyy sosialidemokraattinen unelmakoti. Suomen Lappi on sosialidemokraattisesti melko koditon.

Sosialidemokraattina Lapissa ymmärtää muita demareita paremmin, että on myös pidettävä niiden puolta, jotka eivät äänestä meitä. Niin kuin entiset länsisaksalaiset eivät käy entisessä Itä-Saksassa, myöskään kehäkolmosen sisäpuolella olevat ihmiset eivät käy oikeassa Lapissa. Valitettavan usein Lappi-reissu suuntautuu tunturikeskuksiin etsimään vapautusta ja seikkailuja, mutta ei todellista Lappia. Harvat toverit näkevät Lapin haasteena, saatikaan mahdollisuutena, vaan enimmäkseen vain poliittisena riesana.

Silti sosialidemokratialla löytyisi juuri täältä tekemistä. Tyhjenevät kylät, joihin jäävät vain yksinäiset vanhukset. Kuolevat tehtaat ja heidän luoman työn perässä muuttavat lapsiperheet. Sulkevat postit ja kaupat, ja pitenevät välimatkat, jotka pilkkaavat suomalaista sosialidemokraattista hyvinvointivaltiota, ovat totta juuri täällä. Globaalinen maailma ei ikinä ole niin globaali kuin sen reunoilla kituvat alueet. Kertokaa se ihmisille katsomalla silmiin, että ei, kännykkäverkkoa ei tule, teitä ei kunnosteta, eikä linja-autokaan enää kulje.

Miltä sosialidemokratian vastaukset sitten näyttäisivät? Suhtautuminen Lappiin vaatisi asennemuutosta, joka tapahtuu vain alhaalta ylöspäin. Jotta ihmiset ottaisivat demarit täällä omakseen, on tuettava entistä enemmän pienyrittäjyyttä, ymmärrettävä ympäristön tuomat haasteet ja mahdollisuudet, ja autettava pieniä kyliä tulemaan jälleen elinvoimaiseksi uudenlaisella kestävällä aluepolitiikalla.

Lappi on asutettava sosialidemokraattisesti.

Ei kommentteja: