keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Juupas! Eipäs! Ilmastonmuutos!

Katson juuri YLE1:n A-Talkia.. Kyse on ilmastonmuutoksesta. Suurin kiista on muotoutunut sen pääkysymyksen ääreen: mikä on ihmisen rooli ilmastonmuutoksessa?

Boris Winterhalter, geologi, on sitä mieltä, että ihmisen rooli ilmastonmuutoksessa on hyvin pieni. Se on toipumista jääkaudesta ja siis täysin luonnollista. Tähän liittyy esim. auringon säteily yms. ja hän pitää uhkaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista liioiteltuina.

Väittämä on aika päinvastainen ajattellen käsityksiä nykyisessä eurooppalaisessa ajattelussa. Viime kädessä päätös, mikä on ihmisen rooli ja kuinka me haluamme vaikuttaa hiilidioksidipäästöihin on poliittinen. Suomi on sitoutunut Kioton ilmastosopimukseen. Jos kuitenkin Winterhalterin ja muiden hänenlaisensa tutkijoiden väite osoittautuu oikeaksi, on edessämme suuri poliittinen paukku. Totuus (mikäli sellaista ainakin suhteellisesti on olemassa) on selvitettävä, olisipa se kuinka kova isku vihreille ajatuksille tahansa.

Kuitenkin ilmastonmuutos ei ole ainoa huolenaihe. Luonnonvarojen hupeminen, saastuminen ja haittavaikutukset rakkaaseen maapalloomme ovat niin suuria ja laajoja kysymyksiä, että ilmastonmuutos on vain pieni asia suuressa ongelmakuplassa.

1 kommentti:

Viljaa kirjoitti...

Hei JP!

Mukavaa huomata, että olet mukana bloggailun maailmassa :)

Mitähän esim. Al Gore sanoisi Winterhalterin kommenteista.. Kiinnostavaa asiaa aiheesta on myös mm. aussitutkija Tim Flannerylla, hän käväisi loppukesästä Helsingissäkin puhumassa.

Tsemppiä vaalityöhön sinne!
terv Vilja A.