maanantaina, joulukuuta 18, 2006

Kiina! Ei pelkästään enää ilmiö.

Kämppis tuli Kiinasta takaisin ja näytti kuvia/videoita tuosta ihmeellisestä maasta. Magneettijuna, kauniita tyttöjä, Kotipizza kiinassa ja ihmisiä. Varsinkin ihmisiä. Kiinalta ei työvoimaa puutu ja maa on kapitaalisempi (ainakin kaupungeissa) kuin USA. Ay-liikkeitä ei ole, saati valitusoikeutta huonoista työoloista. Kaikki on kaupallistunut. Papereissa lukee UPM-Kymmene, yksityinen on julkistettu. Mutta palomuurit toimivat ja wikipedia on kielletty.

Kiina tulee mullistamaan maailman: maa on onnistunut yhdistämään jollakin oudolla tavalla kommunismin ja kapitalismin. Sen kehitys on huimaa, tämäkin kirjoitus on vain vaivainen pintaraaputus, yritys ymmärtää tulevaisuuden maata.

Kiinan on hyväksyttävä liuta kansainvälisiä sopimuksia, jos haluamme hoitaa globaaleja ongelmia pois alta. Suomessa on katsottava ongelmiamme entistä laajemmassa mittakaavassa ja huomattava, että perinteemme eivät enää riitä. Ajat muuttuvat ja niin mekin, jos vain haluamme.

Eurooppa on meidän mahdollisuutemme.

- - - - - - - - - - -

Ruotsilla on nyt oma astronautti. Avaruus on aina ollut haaveeni. Uskon vakaasti, että vielä oman elinikäni aikana ihminen astuu taas kuuhun ja kauemmas, marssiin saakka. Suomen toivoisi aktivoituvan tällä alalla. Ehkä näemme joskus suomalaisenkin avaruudessa.

Ei kommentteja: