tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Sosiaalisempi Eurooppa on vahvempi Eurooppa

Euroopan Sosialidemokraattisen Puolueen (ESP) kotisivuilta www.pes.org löytyy Porton eurodemari -kokouksen asiakirjoja ja videoita kokouksesta.

Kokouksen yhdeksi pääteemaksi muodostui ilmastonmuutos. Suomen SDP:n aloite ilmastonmuutoksen torjunnasta meni läpi. Omassa puheenvuorossaan Eero Heinäluoma sanoi energiatehokkuuden olevan erittäin tärkeää ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tavoitteen tulisi olla kaikille sama.

Toivottavasti myös Suomessa puheet kuudennesta ydinvoimalasta unohdetaan ja aletaan miettimään kestävämpi ratkaisuja, joiden puolesta Euroopan tasolla jo puhuimme.

Saksalainen Martin Schulz korosti omassa puheenvuorossaan kolme tärkeää asiaa Euroopan ja sosiaalidemokratian kannalta: 1) Euroopasta on tehtävä sosiaalisempi, 2) rauhanprosessin on jatkuttava ja 3) Euroopalla on vastuu muita heikompia mantereita kohtaan.

EU:n on oltava niin sisäisesti kuin ulkoisestikin solidaarisempi ja taisteltava epäkohtia vastaan.

Ranskan tuleva presidentti Segolene Royal korosti omassa puheenvuorossaan sitä, että kansalaisten luottamus politiikkaan on saatava takaisin entistä selkeämmällä ja sosiaalisemmalla ohjelmalla Euroopassa.

Eurodemarit julkistivat Portugalin Portossa ohjelmansa: "Uusi sosiaalinen Eurooppa":

1) Oikeuksia ja velvollisuuksia kaikille
2) Täystyöllisyys
3) Investoinnit ihmisiin
4) Integroituneet yhteisöt, ketään ei jätetä
5) Huolehteminen lapsista maailmanlaajuisesti
6) Samat oikeudet miehille ja naisille
7) Dialogi sosiaalisuudesta
8) Erilaisuus ja integraatio vahvuudeksi
9) Kestäviä ratkaisuja yhteiskunnille, ilmastonmuutos torjuttava
10) Aktiivinen Eurooppa ihmisille

Toivon, että Porton kokous on lähtölaukaus sosiaalisempaan Eurooppaan, jonka vaikutukset tunnemme myös täällä Suomessa ja Lapissa.

Ei kommentteja: