sunnuntaina, lokakuuta 19, 2008

Rovaniemi, juustohöylä -kaupunki


Rovaniemen kaupungin budjettiesityksessä vuodelle 2009 alkupuolella lukee isolla alleviivattuna, että "kaupungin tulee edistää asukkaidensa hyvinvointia". Tästä voidaan se johtopäätös, että kaupunki valehtelee. Ensi vuoden talous- ja menoarviossa aiotaan lakkauttaa kouluja, tinkiä laadusta ja myydä omaisuutta. Miten tämä edistää asukkaiden hyvinvointia?


Hämmästelen suuresti Rovaniemen kaupungin yksikatseista otetta hyvinvoinnista. Miksi ei ole otettu esimerkiksi seuraavanlaisia vaihtoehtoja huomioon: Ensinnäkin, kannustetaan opiskelijoita liittymään kirjoille täällä Rovaniemellä pienellä porkkanalla. Esimerkiksi jokainen Lapin yliopiston opiskelija, joka muuttaa kirjansa tänne, saa takautuvasti 50% ensimmäisestä lukuvuosimaksustaan takaisin.


Toiseksi, parannetaan terveyspalveluiden laatua entistä ennaltaehkäisevämmäksi. Maaseudulle säännöllisesti käyvillä terveysautoilla säästetään hoitokustannuksia terveyskeskuksissa. Lisäksi laitosruokailu on muutettava hyvin D-vitamiinipitoiseksi, jotta vanhusten luut kestäisivät paremmin. Myös kouluruokailuun on saatava lisää laatua ja resursseja. Tämä maksaa, mutta on pitkällä tähtäimellä halvin vaihtoehto.


Kolmanneksi, saneerataan tarpeessa olevat julkiset rakennukset ns. Lontoon Livingstone -mallin mukaisesti, jossa julkisia rakennuksia uusittiin energiatehokkaammaksi ja tämä maksettiin lupaamalla saneerausta suorittaneille yrityksille osinkoja tulevista energiasäästöistä.


Edellä mainitut asiat, kuten myös julkisen liikenteen uudistaminen tai vaikkapa sosiaalityöntekijöiden palkkaaminen ovat pitkän tähtäimen politiikkaa. Nyt käytävissä kunnallisvaaleissa asukkaiden on sanottava selkeä EI juustohöyläämiselle. Jatkuva supistaminen ja lakkauttaminen, sekä omaisuuden myyminen vain pahentaa tilannetta. Se jopa halveksii hyvinvointia. Kunnallisvaaleissa äänestäjän viestin täytyy olla selvä: vaihtoehdottomuuden aika on ohi!


Ei kommentteja: