maanantaina, lokakuuta 13, 2008

Helsinki konsensus vs. aluepolitiikka


SDP:n Hämeenlinnan puoluekokouksen yhdeksi keskustelun aiheeksi nousi jäsendemokratia. Puolueessa on pitkään ollut ylhäältä alas -meininkiä, josta toivotaan pääsevän eroon niin, että jokainen puolueen jäsen voisi vaikuttaa paikallisesti ja valtakunnallisesti sosialidemokraattisen aatteen tulevaisuuteen. SDP:llä on jäseniä Helsingistä aina Utsjoelle saakka, eikä yhtäkään jäsentä tule syrjiä puoluedemokratiassa asuinpaikkansa perusteella.

Demareiden piirijako on hyvin epätasainen. On kuitenkin jäsendemokratian edun mukaista, että puolueen jäsen kuuluu sellaiseen piiriin, joka on pinta-alaltaan sellainen, että siinä toimiminen on miellekästä ja tasa-arvoista muihin piireihin verrattuna. Puoluetoiminnan tulisi tulla alhaalta ylös, eikä päinvastoin.

Myös vaaleihin vaikuttaminen tapahtuu oman paikkakunnan ja piirin avulla. Olivatpa kyseessä kunnallisvaalit, eduskunta- tai presidenttivaalit, vaikuttaminen paikallistasolla on aina parasta vaikuttamista. Näin on myös asian laita Euroopan parlamentti -vaaleissa, jossa vaalipiiriksi muodostuu koko Suomi. Alueellinen tasa-arvo on lupaus jokaiselle jäsenelle ja äänestäjälle, että heidän äänensä tulee varmasti kuulluksi vaaleissa kuin vaaleissa.

Sitä huolestuneempi olen puolueen suunnitelmista eliminoida ajatus alueellisesta tasa-arvosta eurovaaleissa 2009 ja kerätä listalle ehdokkaita, jotka ovat julkkiksia tavalla tai toisella, eivätkä välttämättä edusta kaikkia piirejä. Toisin sanoen, on mahdollista, että kaikki 20 SDP:n ehdokasta tulevat vain muutamasta piiristä, eivätkä edusta millään tavalla alueellista jakoa. Kunhan naama on tuttu ja rahaa mainontaan löytyy.

Ymmärrän kyllä puolueen huolen paikoista, kun kaikki kolme meppiä jäävät pois ensi kierrokselta. En silti hyväksy sitä, että alueellinen tasa-arvo ja jäsendemokratia murskattaisiin julkkisten tieltä! Tämä tie on hyvin vaarallinen ja vaarantaa puolueen alueellisen kehityksen. Helsingin konseksuksen sijaan tarvitsemme uutta SDP:n aluepolitiikkaa! Se kai viime puoluekokouksen tavoitekin oli.

Lapin SDP:lle kuuluu euroehdokkaan paikka ja niin kuuluu kaikille muillekin piireille!

Ei kommentteja: