sunnuntaina, joulukuuta 02, 2007

itsenäisyys

Suomen itsenäisyyttä juhlitaan taas 6.12. Olen ehkä yksi niitä harvoja, joka sinä päivänä levittää kätensä kohti taivasta ja ajattelee: "Ou God, here we go again!".

Ei siinä. Onha se hienoa, että Suomi on itsenäinen. Valitettavasti itsenäisyyspäivän viettoon liittyy joukko militanttisia tapahtumia, joita en kerta kaikkiaan voi ymmärtää. Itsenäisyyspäivänä toitotetaan joka tuutista, kuinka hienoa on olla suomalainen. Ympäri maata pidetään hienoja tilaisuuksia, joissa esimerkiksi viedään seppele sankarihaudalle. Talvi- ja jatkosota.. mutta Rovaniemellä myös "vapaussota".

On perin outoa, että maamme sisällissodasta puhutaan vielä vapaussodasta. Eikä sisällissodan kunnioittaminen kuulu itsenäisyyteen. Itsenäisyydestä saa olla ylpeä, mutta sen leimahtaminen sellaiseksi kansallisylpeydeksi, joka syrjii vähemmistöjä ja korostaa sotaa, on väärin.

Vaihtoehtoinen itsenäisyyden juhliminen voisi olla kulttuuritapahtuma, jossa vähemmistöt ja suomalaiset kohtaavat ja madaltavat yhdessä välissä olevia aitoja. Itsenäisyysjuhla on kuitenkin myös yhteiskunnan yhtenäisyyden juhlaa.

2 kommenttia:

Eladio Osorio Montenegro kirjoitti...

Hello from the country of the Sun. Hello from Spain. I was looking at your blog and I liked much. If you want you can see mine in http: // caldelaodecaldelas.blogspot.com

... kirjoitti...

Toisaalta mun mielestä on hienoa, että Suomessa on jotain perinteitä jäljellä. Tosin totta on, että juhlat ovat lähinnä jäykkämuotoisia ja harvassa kodissa oikeasti juhlistetaan suomalaista itsenäisyyttä. Jos haluat olla sohvalla tv:n ääressä, niin voit bongata tuttuja. Hyvällä tuurilla näet tutun demarin ja lappilaisen.. :D

-Kati-

p.s. mä käyn aina väliajoin tsekkaamassa sun blogin.