torstaina, lokakuuta 02, 2008

Tasa-arvoa ja mielipiteitä


En voi kuin paheksua Heikki Tuomi-Nikulan lausuntoja Lapin Radiossa 2.10.2008, jossa hän puhuu Johanna Korhosen parisuhteesta. Tuomi-Nikula toteaa,että jos Korhonen on „julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Ja jatkaa: „se voisi tuottaa vaikeuksia.“

Tuomi-Nikula puhuu tässä asiayhteydessä arvoista, joita epäilemättä Korhosella on. Mutta niin on muillakin ihmisillä arvoja, jopa nykyisellä päätoimittajallakin on varmasti arvoja! Ja kaikki mitä päätoimittaja kirjoittaa peilautuu myös sitä vasten, mitkä hänen arvonsa ovat. Muunlainen arvottomuuden tavoittelu on mahdotonta.

Lieneekö Tuomi-Nikulan oikea tarkoitus sanoa, että „vaikeuksia“, voisivat tuottaa, eivät arvot sinänsä, vaan väärät arvot?

--

Ihmettelen suuresti Lapin Kansan pääkirjoitusta 1.10.2008, jossa valitettiin kunnallisvaaliehdokkaiden mielipiteiden puuttumista: Kirjoituksen mukaan huomattava osa ehdokkaista kulkee melkein sammutetuin lyhdyin, eikä äänestäjä tiedä mikä on ehdokkaiden kanta asioihin. Katsellessani Lapin Kansan mielipidepalstaa, huomaan sen kirjoituksissa suhteellisen pienen joukon ehdokkaita. Eivätkö ehdokkaat kirjoita?

En usko, että ehdokkailla ei ole mielipiteitä. Enkä myöskään usko, että he eivät halua tuoda niitä julki. Sen sijaan pelkään, että moni ehdokas on kerran tai pari kokeillut pääsevänsä mielipidekirjoituksellaan lehteen, mutta pettynyt huomatessaan, että juttu ei ilmestykään tai sen julkaiseminen kestää liian kauan. Lisää tuskaa aiheuttaa varmaan myös se, että mielipidepalstalle ilmestyvät aina samat nimet. Miksi siis enää vaivautua?

Lapin Kansan onkin nyt syytä katsoa yhtenä Lapin medioista peiliin: jos haluatte ehdokkailta mielipiteitä, niin kysykää heiltä! Ja antakaa kaikille tasa-arvoinen mahdollisuus esiintyä mielipidepalstalla. Jos ei ole muuta keinoa, niin tehkää niin kuin Uusi Rovaniemi ja laittakaa erillinen palstasivu, joka on omistettu kunnallisvaaleille. Ei riitä, että tarjoatte sitä teoriassa. Hyvän Sanomalehden täytyy myös kannustaa lukijoitaan vaihtamaan mielipiteitä.


--


Ei kommentteja: