sunnuntaina, syyskuuta 07, 2008

Minne olet matkalla, SPD?

Ohi on. Tänä sunnuntaina (7.9.2008) Kurt Beck jätti Saksan demareiden puheenjohtajuuden. Siitä saakka, kun Beck 2,5 vuotta sitten otti pestin vastaan, SPD on mennyt vain alaspäin. Nyt kun ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier vielä nimitettiin kansleriehdokkaaksi vuoden päästä käytäviin vaaleihin, oli Beckin mitta täynnä ja hän teki niinkuin Heinäluoma ja erosi. Tosin katkerammin.

Kysymys kuuluu: Wohin jetzt SPD? Uudeksi puheenjohtajaksi nousenee ex-pj Franz Müntefering, joka jätti politiikan jo edesmenneen vaimon sairauden vuoksi. Nyt hän on palannut palopuheen saattelemana viime keskiviikkona Münchenissä (3.9.2008) ja neljän päivää myöhemmin hän on jo tuleva uusi pj.

Uusi duo, Frank-Walter ja Frank, voi yhdistää käynnissä olevan sisäisen kamppailun raateleman puolueen taas yhdeksi ja mennä lujasti kohti sosiaalisempaa Saksaa. Mutta miten he sen tekevät, on vielä avointa. Kumpikin on seisonut ja luonut vähintääkin ristiriitaisen edesmenneen kanslerin Schröderin Agenda 2010-ohjelman, joka kyllä vähensi työttömyyttä, mutta ajoi monet ottamaan vastaan työtä, jonka palkalla ei voi elää. Kurt Beckin johdolla SPD jo sanoi itsensä irti tästä politiikasta viime vuotisessa Hampurin puoluekokouksessa, mutta loikkarit uuteen vasemmistoon, Die Linkeen, vain jatkoivat jatkumistaan ja puolueen kannatus putosi entisestään. Beck oli täysin julkisuuden rieputuksessa, eikä saavuttanut kansalaisissa enää kuin 21% kannatuksen.

Nyt Agendan miehet ottivat taas johdon. Kysymys kuuluukin: voivatko he yhdistää taistelevat siivet ja voivatko he viedä saksalaista politiikkaa kipupisteestä kohti parempaa huomista?

Ei kommentteja: