perjantaina, marraskuuta 02, 2007

neososialismi?

Ei varmaan mene päivää, joilloin en miettisi ainakin yhden hetken sitä, miten epäoikeudenmukaiselta maailma tuntuu, ja että minun on yksin paha tehdä asialle mitään. Toki voin päivittäin vaikuttaa pienellä vaatimattomattomalla panoksellani maailman kulkuun, kuten esimerkiksi kierättämällä, mutta pieni sydämeni huutaa silti kaipuuta uskoa johonkin parempaan maailmaan. Yksi kirosana minunkin sanavarastosta löytyy: neoliberalismi.

En lähde nyt määrittelemään neoliberalismia sen tarkemmin, tärkeämpää onkin mitä tunteita sana herättää. Voimattomuuden tunnetta ainakin ja vihaa systeemiä kohtaan. Pieni sydämeni ei suostu ymmärtämään miksi Fortumin toimitusjohtaja saa 11miljoonaa vuodessa, samalla kun ihmiset joutuvat jonottamaan leipäjonossa. Ei. Tämä ei voi toimia näin.

Saksalainen työministeri sanoi viime viikonlopun Saksan demareiden puoluekokouksessa, että ei henkilökohtaisesti voi ymmärtää, "kuinka jonkun työ voi olla tuhatkertaisesti arvokkaampaa kuin toisen." Hän jatkoikin, että meidän (sosiaalidemokraattien) on jossain vaiheessa alettava puhumaan, minimipalkan lisäksi, maksimipalkasta. En voi kuin yhtyä tähän.

--

Sosialismi oli aikoinaan ideologia, jonka toivottiin olevan vastaus kapitalismiin. 1990-luvulla alussa puhuttiin sosialismin kuolemasta ja "kolmannesta tiestä", sosiaalidemokraattien tiestä perinteisen vasemmisto-oikeisto akselin ulkopuolella. Valtsikan tenttiin jouduin lukemaan Chantal Mouffen kirjan "the democratic paradox", missä viimeisessä luvussa kritisoitiin kovasti "kolmatta tietä", ja väitettiin sen vaarantavan demokratian kehitystä. Olen samaa mieltä, ja myös sitä mieltä, että meidän on palattava vasemmisto-oikeisto -akselille, mutta ei perinteiseen sellaiseen. Neoliberalismin tungettua joka puolelle, on "vasen" määriteltävä uudelleen.

Päässäni mietin, tarvittaisiinko uusi ideologia haastamaan neoliberalismi? Sen nimi voisi olla neososialismi, minkä käsitteen löysinkin wikipediasta. 1990-luvulla se tarkoitti kolmatta tietä, mutta mielestäni on tarpeellista mennä vielä pidemmälle ja siirryttävä "radikaalista poliittisesta keskustasta" takaisin vasemmistoon ja luotava uusi ideologia, neososialismi.

Mietin myös, mitä uusi ideologia voisi pitää sisällään. Sen täytyy mielestäni ainakin olla:

-punavihreä periaatteiltaan, sillä neoliberalismi ei ota huomioon kestävää kehitystä ja ympäristöä
-oikeudenmukainen kaikille. oikeudenmukaisuuden täytyy perustua globaalille ajattelulle ja paikalliselle toiminnalle
-sitouttaa yksittäiset poliittiset liikkeet (ympäristö, kehitystyö, naisliikkeet yms.) yhteistyöhön tai integroida ne verkostoon, vastustamaan neoliberaaleja ominaisuuksia maailmassa

--

Kirjoitukseni on nyt yhtä sekamelskaa, älkää siis välittäkö, jos ette ymmärrä. Palaan asiaan vielä monta kertaa, toivottavasti.

Ei kommentteja: